VETT & ETIKETT

Råd och tips vid begravning

Det är inte var dag som du går på begravning och du ställs inför en del frågor. Om du behöver uppdatera dig med vanliga seder och bruk så får du här några enkla tips/råd.

Kondoleansblommor eller att kondolera är ett sätt att visa sitt deltagande i sorgen. Ett uppskattat sätt är att sända en hälsning eller blomma, allra bäst är om den överlämnas personligen. Textförslag på kort är;  Vi tänker på Dig i din svåra stund…, Våra tankar är med dig… Jag blev så ledsen när jag fick höra…

Blommor/Minnesfond eller stiftelse till ceremonin skickas genom blomsterhandeln( märkt  med namn och begravningsdag) till vald ceremonilokal för att hedra den avlidne, kort eller band med en personlig hälsning(rådgör om ni vill ha förslag). Ibland står det angivet i annonsen vilken fond eller stiftelse  de anhöriga önskar insättning till istället för blommor. För övrigt är det fritt att välja själv något passande.

Handbuketter vid en kyrklig ceremoni läggs handblomman vid avskedet (defilering) på kistan. Vid jordbegravning lägges blomman i graven efter nedsänkningen av kistan. Vid en borgerlig begravning följ angivet program eller rådgör med begravningsbyrån innan.

Val av klädsel, det viktigaste är att du går på begravningen än att du har de rätta kläderna.

Man: mörk kostym(svart, blå, grå) om inget annat anges. Närmast anhörig/närstående bär vit slips övriga bär svart (diskret)slips.

Kvinna: mörk klänning / dräkt / byxor / kjol ( svart, blå grå) svarta strumpor med tillbehör, om inget annat anges.

Barn: följer ingen färgkod bara ”finkläder”

*Valfri klädsel/ ljus klädsel menas oftast att man ej förväntas bära svarta kläder.

Placering i kyrkan/ kapell anhöriga/ närstående, släkt sitter på höger sida. Vänner och bekanta tidigare äktenskap/relationer sitter på vänster sida. Vid en Borgerlig ceremoni i ett kapell följer samma som kyrklig, på annan lokal rådgör med närvarande representant på plats.

Flaggning på halv stång vid dödsfall och begravning sker samma dag eller i anslutning till dödsdagen. På begravningsdagen hissas flaggan på halv stång till efter ceremonin, då hissas flaggan i topp. Flaggan halas när dagen är slut. Ibland förekommer flagga som dekoration på kistan som alternativ till bårtäcke.

Pion